ЗА ПРОЕКТОТ
Проектот “Мрежа на вешти готвачи и келнери ”(Skilled Cooks and Waiters Network”) е проект кој што се реализира од страна на Тренинг центар Ц.Е.С – Македонија, во соработка со.
Пат кон вработување
За проектот
Проектот “Мрежа на вешти готвачи и келнери ”(Skilled Cooks and Waiters Network”) е проект кој што се реализира од страна на Тренинг центар Ц.Е.С – Македонија, во соработка со партнерските организации Инсигнаре – Португалија и Егина – Италија, финансиски поддржан од Националната агенција за европски образовни програми и мобилност во Македонија – во рамките на Еразмус+ Програмата.
Целите на проектот се насочени кон подобрување на вештините и компетенциите на младите невработени лица и нивно поврзување со барањата и потребите на работодавачите од секторот на туризам и угостителство, со посебен акцент на професиите готвач и келнер.
Туризмот како индустрија во многу земји во светот е индустрија која обезбедува многу работни места за младите луѓе и има сериозно влијание врз економијата. Во Македонија, учеството на туризмот е со скромно влијание врз БДП (околу 2%), но огромен потенцијал да влијае на економијата на земјата во блиска иднина. За земја без тешка индустрија, развојот во туризмот, и вложувањата во овој сектор се повеќе од добредојдени.
Сите релевантни анализи покажуваат дека постои силна потреба за подобрување на знаењата, вештините, особено на човечките ресурси во туристичкиот сектор.Исто така, сите истражувања покажуваат дека во секоја од земјите вклучени во проектот, младите, за жал, не остануваат долго на работните места во туризмот и угостителството и тие најчесто го гледаат ова како привремена работа, а помалку како можност за кариера.
Со нашиот концепт, преку проектните активности, ние нудиме реални алатки за значително поддршка на вештините за вработување на овие млади луѓе за надградба на нивните вештини како готвачи или келнери.
Цели на проектот SCAWNET:
- подобрување на вработливоста на лицата / студентите во секторот на туризам и угостителство
- подобрување на наставните програми за стручно образование и обука за да се обезбедат поефикасни можности за стекнување или развивање на тие вештини преку I-VET и C-VET со релевантни компетенции и квалитетни знаења и вештини и за пазарот на трудот во секторите на туризмот и угостителството
- обезбедување на подобар пристап до обука и квалификации за сите, преку C-VET, во перспектива за доживотно учење, особено со подигање на свеста за кариерата на готвачите и келнерите во Европа
- подобрување на транспарентноста и признавањето на вештините и квалификациите, споредувајќи ги различните европски курикулуми и развивајќи два нови курсеви, како со традиционална, така и со онлајн структура;
За реализација на целите на проектот Тренинг центар Ц.Е.С и партнер организациите ќе изработат:
- Aнaлиза за потребите за готвачи и келнери во сите 3 земји, во тесна соработка со работодавачите.
- Сеопфатен Прирачник за келнери, “Art of being successful waiter”
- Сеопфатен Прирачник за готвачи “Art of being successful cook”
- Препораки за подобрување на стандардите кај профилите готвач и келнер во Европа
Во рамките на проектот ќе се изведуваат и три обуки и тоа:
- Обука за вешти келнери, која што ќе се изведува 10 дена во Италија и во која што ќе бидат вклучени 30 млади невработени лица (по десет од секоја од земјите учеснички во проектот). Обуката ќе се изведува според посебна интезивна програма, изготвена за потребите на проектот, со практичен дел кој ќе се изведува во таверните во Умбриа.
- Обука за вешти готвачи, која што ќе се изведува 10 дена во Португалија и во која што ќе бидат вклучени 30 млади невработени лица (по десет од секоја од земјите учеснички во проектот). Обуката ќе се изведува во едно од најпрестижните училишта во Европа во секторот угостителство. Според посебна иновативна и современа програма, изработена според потребите на работодавачите.
- Обука личен и професионален развој на вешти келнери и готвачи, која ќе се изведува во Македонија. Целта на оваа обука ќе биде развивање на меки вештинии, вештини за претставување пред работодавачите како и вештини за користење на ИТ технологија.
The Skilled Cooks and Waiters Network project
For the project
The goals of the project are aimed to improve the skills and competences of young unemployed people and connect them with the requirements and needs of the labour market and employers in the tourism and hospitality sector, with the focus on the cooks and waiters.
Tourism as an industry in many countries provides many jobs for young people and has a serious impact on the economy. In Macedonia, tourism has a modest impact on GDP (arround 2%), but there is huge potential to affect the country’s economy in the near future. For a country without heavy industry, tourism development, and investments in this sector are more than welcome.
All relevant analyzes show that there is a strong need to improve knowledge, skills, especially human resources in the tourism and hospitality sector. Also, all surveys show that in each of the countries involved in the project, unfortunately, young people do not stay long in jobs in tourism and hospitality, and they often see this as a temporary job, and less as a career opportunity.
With our concept, through project activities, we offer realistic tools to significantly support the skills of employing these young people to upgrade their skills as cooks or waiters
Objectives of the SCAWNET project:
- improving the employability of persons / students in the tourism and hospitality sector
- improving vocational education and training curricula to provide more effective opportunities for acquiring or developing those skills through I-VET and C-VET with relevant competencies and quality knowledge and skills and for the labor market in the sectors of tourism and hospitality
- Providing better access to training and qualifications for all, through C-VET, in a lifelong learning perspective, in particular by raising awareness of the careers of cooks and waiters in Europe
- improve transparency and recognition of skills and qualifications, comparing different European curricula and developing two new courses, both with traditional and online structure;
For realization of the objectives of the project Training Center CES and partner organizations will develop:
- Training need analysis report for cooks and waiters in all 3 countries, in close cooperation with employers.
- Comprehensive Guidebook for waiters, “Art of being successful waiter”
- Comprehensive Cuedebook for cooks “Art of being successful cook”
- Policy recommendations for improving standards profiles of cooks and waiters in Europe
Project will also, implement three trainings:
- Training for skilled waiters, which will be performed 10 days in Italy. In this training 30 young unemployed persons will be involved (by ten from each of the countries participating in the project). The training will be performed according to a special intensive program, prepared for the needs of the project and with a practical training that will be performed in the taverns in Umbria.
- Training for skilled cooks, which will be conducted for 10 days in Portugal, involving 30 young unemployed participants (by ten from each of the project countries). The training will be held in one of the most prestigious schools in Europe in the hospitality sector, according to a special innovative and modern program, developed according to the needs of employers.
- Training for personal and professional development of skilled waiters and cooks, which will be performed in Macedonia. The aim of this training is for the participants to develop soft skills, skills for self presentation to employers as well as to develop skills in using IT technology.
ПАРТНЕРИ
