За да се занимавате со фризерски занает на вистински начин не е доволно само да завршите обука за фризер, како што многумина мислат. Факт е дека клиентите одат во фризерски салони само за  да добијат најдобро негувана коса и фризура, туку и затоа што имаат меѓусебен заеднички однос со својот фризер кој е полн со разбирање и почит према нив и прави да се чувствуваат како ѕвезди.

Баш тоа е и основната причина поради која клиентите се враќаат повторно баш во тој салон.

Доколку завршивте обука за фризер, имате познавања од фризерскиот занает, а сакате да се доусовршите на специфична тема-колористика, тука сме за Вас да Ви овозможиме обука за доусовршување, со врвни професионалци.

СОДРЖИНА НА ОБУКАТА

1.Колористика и Колориметрија
-запознавање со основни и секундарни нијанси
– хроматичен круг за неутрализација
⁃ запознавање со висина на тон
⁃ запознавање со фонови на осветлување
⁃ формули за пресметување на посаканата нијанса
⁃ рулеви игри со курсистите
⁃ практичен дел

 1. Амонијачни фарби
  *Класично фарбање
  ⁃ запознавање со фарбите за коса
  ⁃ како работат фарбите
  ⁃ за која таргет група од жени се наменети
  ⁃ покриеност на седи влакна
  ⁃ проблематика во фризерските салони
  ⁃ неутрализирање на непосакани нијанси
  ⁃ рулеви игри со курсистите
  ⁃ практичен дел

3.Бланширање, осветлување на коса и шатирање
– што е бланш и како работи?
– кратко повторување на колориметрија
– техники за користење на бланш
– тонови при осветлување со бланш или осветлување
– тонирање после осветлување или бланширање
– кога да користиме бланш

-балајаж техника

-омбре техника

-сомбре техника
– практичен дел

4.Безамонијачни фарби
*Фарбање со Безамонијачни фарби
⁃ запознавање со фарбите за коси
⁃ како работат фарбите
⁃ за која таргет група од жени се наменети
⁃ покриеност на седи влакна
⁃ проблематика во фризерските салони
⁃ неутрализирање на непосакани нијанси
⁃ рулеви игри со курсистите
⁃ практичен дел

5.Дијагностика на коса , скалп и проблематика
*Зашто е потребна дијагностика на скалп и коса?
– Дијагностика на скалп
⁃ проблеми на скалпот и решенија на проблемот
⁃ дијагностика на косата
⁃ дебелина на влакното
⁃ густина на косата
⁃ седи влакна
⁃ одредување на природна нијанса
⁃ одредување нијанса по должини
⁃ одредување нијанса по врвовите

ЗА КОГО Е НАМЕНЕТА

 • За сите оние кои сакаат да градат кариера во областа на Фризерскиот занает
 • Невработени лица кои сакаат да научат занает и да добијат можност за вработување
 • Сите оние кои сакаат да се преквалификуваат а со тоа и можност за нова или дополнителна работа

Потребни предзнаења

Не е потребно – само воља и желба за лична промена и личен напредок

ВРЕМЕ / ЛОКАЦИЈА

 • Локација: Во просториите на Академија ЦЕС
 • Термини  по договор

Датум за почеток – веднаш по формирање на група!

ПРИЈАВУВАЊЕ НА ОБУКАТА

Сподели ја обуката:

ОСТАНАТИ ОБУКИ