Project Description

Дали сакате Вие да бидете волшебникот кој ќе биде одговорен за прекрасните парчиња ткаенини што ќе бидат создадени од Вас? Ако сакате, тогаш нашата обука за Кројач е вистинската шанса за да го преточите Вашиот талент и желба во возбудлива професија која ќе ви донесе одличен приход. Тука сме да Ви ја отвориме вратата кон таа уметност и Вие да станете дел од тој прекрасен свет.

Кројачите се личности кои изработуваат облека според претходно креиран модел. Обезбедуваат конструктивна подготовка, кројат според шаблоните, шијат и доработуваат облека. Кројачот може да работи во индустриски постројки или приватни компании .

Работата на кројачот се состои од следните работни операции:

 • изработка на крој според зададени мерки и модел,
 • поставување и утврдување на материјали,
 • машинско или рачно отсекување на материјалите по шаблони,
 • сортирање и подготовка на скратените делови,
 • составување на скратените делови на финалниот производ со помош на најразличен вид на машини.

Во својот труд кројачот користи различни материјали и прибор, како ткаенини од најразличен состав, кожа, крзно, копчиња, украси и сл.

СОДРЖИНА НА ОБУКАТА

 • Текстилни материјали и нивна употреба;
 • Телесни мерки и работа со кроеви;
 • Модификација на кроеви според телесна градба;
 • Моделирање кроеви со поместување на шевови;
 • Кроење здолниште;
 • Кроење панталони;
 • Кроење блуза.

По завршување на обуката кандидатите се способни да:

 • ја организира својата работа и го контролира основниот и помошниот конфекциски материјал за кроење;
 • Изведува процеси на кроење;
 • ја пополнува техничко технолошката документација и води евиденција;
 • го набавува основниот и помошниот материјал и формира цена на конфекцискиот производ;
 • го контролира квалитетот согласно стандардите и нормативите;
 • врши поправка на производите и се грижи за оптималната исправност на машините и опремата;
 • комуницира со соработниците и се договара со клиентите;
 • ја организира работата на начин на кој не се загрозени безбедноста и животот и здравјето на работното место и пошироката околина.

ЗА КОГО Е НАМЕНЕТА

 • За лица кои би сакале да работат во рамките на некоја компанија како кројачи;
 • За сите оние кои сакаат да се преквалификуваат за подобро и поисплатливо занимање;
 • За фирми кои сакаат да ги обучат своите вработени;
 • За вработени кои сакаат да стекнат дополнително знаење и да напредуваат во кариерата;

ВРЕМЕ / ЛОКАЦИЈА

 • Почеток на обуката: Веднаш по формирање на група.
 • Каде: Во просториите на  Академија ЦЕС.

ПРИЈАВУВАЊЕ НА ОБУКАТА

Контакт телефон – (02) 3232 510 или 078 339 502

Сподели ја обуката:

ОСТАНАТИ ОБУКИ

2022-05-26T15:05:24+02:00

Специјализирана обука за педикир

Факт е дека клиентите одат во козметички салони не само за да добијат најдобро негувано тело и лице, туку и затоа што имаат меѓусебен заеднички однос со својот козметичар кој е полн со разбирање и почит према нив и прави да се чувствуваат како звезди

2022-06-21T11:00:19+02:00

Специјализирана обука за најновата гел акрил техника & микс декоративни техники за цртање со акрилни бои

Гелакрил е техника која ги опфаќа најпозитивните особености од двете техники со цел олеснување и забрзување на процесот за изработка на нокти.

2022-06-21T11:05:02+02:00

Специјализирана обука за естетичар за депилација

За време на обуката ќе научите што значи професионален однос кон клиенти, успешна и квалитетна комуникација, како да изградите добар имиџ на салонот и да остварите успешно работење.

2023-03-22T10:49:18+01:00

Обука за фризер

Обуката за Женски Фризер опфаќа обука на учесниците за целосно изучување на фризерскиот занает, од основите на занимањето, обликување на коса, техники на фенирање, шишање, бојадисување како и правење фризури, се разбира тоа е само дел од знаењето и вештините кои ќе ги совлада секој слушател.

2022-06-21T11:05:20+02:00

Обука за козметичар за нега на лице и тело

Обуката за Козметичар за нега на лице и тело се реализира по програма верификувана од Центарот за образование на возрасни и Министерството за образование на Северна Република Македонија Добиениот сертификат од оваа обука има статус на државна диплома.

2022-06-21T11:08:38+02:00

Обука за јапонско исцртување на веѓи/microblading+пудер техника/сенчење

Досегашната техника за нанесување на трајна шминка на веѓите со исцртување на две тенки линии со апарат, веќе е надмината. Чекор напред е направен со т.н. јапонска техника за трајно исцртување на веѓи.