Project Description
Слатките отсекогаш биле на менијата на различни угостителски објекти што го прави ова занимање секогаш побарувана на пазарот на трудот.
Од одбраните намирници слаткарот прави и декорира разни слатки и често Ве наведува пред излогот во кој се изложени колачи и други слатки да поминете многу повеќе време во двоумење што да одберете.
Слаткарот треба да ги познава начините на изработка на традициоанлни слатки, но и да ги следи современите трендови во изработка на слатки и да ја прилагодува нивната изработка на денешниот вкус и побарувачката на потрошувачката.
Хигиената на работниот простор и свежината на намирници од кои се подготвуваат слатки се предуслов за квалитетна и успешна работа на слаткарот.
Дозволете на професионалци да се погрижат за Вас и да ви ја дадат потребната обука .
Направете го првиот чекор и пријавете се за оваа обука. Другото е наша грижа.
ЦЕС како дел од програмата Еразмус + спроведува стручни обуки и надвор од земјата, па така голем број кандидати кои поминале обука во ЦЕС имаат можност на посетат напредна обука за готвач, слатка, пекар и сл.во Европска држава како Италија, Португалија, Бугарија, Германија и.т.н да добијат европски сертификат, да стекнат дополнителни напредни вештини и знаења за овие професии, да разменат интернационално искуство, и со тоа да бидат конкурентни на пазарот на труд и привлечни за работодавците.
Опис на програмата
Програмата овозможува работно оспособување за Подготвувач на слаткарски производи-Слаткар и опфаќа стручно теоретски содржини кои се реализираат во опремен/а училница/кабинет и се во функција на практичната обука која пак се изведува во опремена слаткарска работилница.
По успешното завршување на програмата учесникот ќе се стекне со знаење, вештини и компетенции за самостојно подготвување на слаткарски производи. Учесникот ќе се оспособи:
- да подготвува и организира сопствената работа;
- ракува и правилно користи апарати, уреди, машини и инвентар во слаткарница;
- користи стручна терминологија при работа; применува правила, прописи и НАССР систем за хигиено-техничка заштита при работа ;
- класификува поделба и примена на продукти според потекло;
- применува начини за подготвување производи од слатки теста кои се различни во процес на изработување;
- подготвува десерти со различна техника и процес на работа;
- приготвува кремови, полнила, преливи, глазури од различна област;
- пече и филува пандишпан маси за изработување торти, мињони, пасти; комбинира начини за подготовка на ситни колачи различни по состав, вкус и изглед; користи рецептури за подготовка на ладни и топли десерти;
- применува рецептури на десерти со темперирана чоколада;
- моделира, декорира и развива креативност при изработување на готови производи;
- комуницира со клиенти и соработници;
- работи во согласност со нормативи и прописи за заштита на работната средина и околина;
- ги познава правата од работен однос и можностите за отворање и водење на сопствен бизнис;
- развива работни, хигиенски навики, одговорност при работа во слаткарница и позитивни ставови кон угостителската дејност.
По завршувањето на обуката учесниците полагаат завршен испит. Учесниците кои успешно ќе го положат завршниот испит се стекнуваат со сертификат за Подготвувач на слаткарски производи-СЛАТКАР по верифицирана програма.
СОДРЖИНА НА ОБУКАТА
- МОДУЛ 1: КАРАКТЕРИСТИКИ НА РАБОТАТА ВО СЛАТКАРНИЦА И ОРГАНИЗАЦИЈА НА РАБОТНОТО МЕСТО
- МОДУЛ 2: КЛАСИФИКАЦИЈА И ПОДГОТОВКА НА ПРОДУКТИТЕ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА СЛАТКАРСКИ ПРОИЗВОДИ
- МОДУЛ 3: ПРОИЗВОДСТВО НА ДЕСЕРТИ
- МОДУЛ 4: ДЕКОРАЦИЈА НА ГОТОВИ ПРОИЗВОДИ
- МОДУЛ 5: ЗАШТИТА НА РАБОТНАТА И ЖИВОТНА СРЕДИНА, ДЕЛОВНО КОМУНИЦИРАЊЕ И БИЗНИС
ЗА КОГО Е НАМЕНЕТА
- За лица кои би сакале да работат во рамките на некоја компанија како Подготвувач на слаткарски производи-СЛАТКАР;
- За сите оние кои сакаат да се преквалификуваат за подобро и поисплатливо занимање;
- За фирми кои сакаат да ги обучат своите вработени;
- За вработени кои сакаат да стекнат дополнително знаење и да напредуваат во кариерата
ВРЕМЕ / ЛОКАЦИЈА
- Почеток на обуката: Веднаш по формирање на група.
- Каде: Во просториите на Академија ЦЕС.
СЕРТИФИКАТ
СЕРТИФИКАТ
Кандидатите, кои успешно ќе го завршат курсот добиваат сертификат за стекнати знаења, вештини, способности и компетенции за професијата СЛАТКАР.
Сертификатот има статус на државна диплома – признаена во земјата и во странство.
Разлика помеѓу државен сертификат и сертификат од фирма
Со државен сертификат можеш:
- Да се вработиш како квалификуван Подготвувач на слаткарски производи – Слаткар
- Можеш да отвориш сопсвен бизнис со лиценциран признаен сертификат
- Да учиш по програма одобена според сите државни образовни стандарди
- Нема да те прогонуваат инспекции, бидејќи ќе имаш лиценца за работа
Со сертификат од фирма
- Неможеш да се вработиш како Подготвувач на слаткарски производи – Слаткар – бидејќи немаш соодветна лиценца
- Добиваш сертификат само со печат од фирмата
- Неможеш да отвориш сопствен бизнис бидејки немаш соодветна лиценца
- Учиш по програма која не е одобрена од институција туку од некој кој сам ја напишал и пред се не е верификувана од надлежни институции.
- Ке имаш проблем со инспекција- бидејќи немаш лиценца за работа
- Сето тоа ќе резултира со губење време и насочување на паричните средства на несоодветно место, а времето ни е најдрагоцено нешто
ПРИЈАВУВАЊЕ НА ОБУКАТА
Добиениот сертификат од оваа обука е признаен во земјата и во странство.
Контакт телефон –078 339 502 или (02) 3232 510
Академија ЦЕС како дел од програмата Еразмус + спроведува стручни обуки и надвор од
земјата, па така голем број кандидати кои поминале обука во Академија ЦЕС имаат
можност на посетат напредна обука за готвач, слаткар, пекар и слично во европска
држава како Италија, Португалија, да добијат европски сертификат, да стекнат
дополнителни напредни вештини и знаења за професијата, да разменат
интернационално искуство, и со тоа да бидат конкурентни на пазарот на труд и привлечни
за конкуренцијата.
Сподели ја обуката:
ОСТАНАТИ ОБУКИ
Специјализирана обука за педикир
Факт е дека клиентите одат во козметички салони не само за да добијат најдобро негувано тело и лице, туку и затоа што имаат меѓусебен заеднички однос со својот козметичар кој е полн со разбирање и почит према нив и прави да се чувствуваат како звезди

Специјализирана обука за најновата гел акрил техника & микс декоративни техники за цртање со акрилни бои
Гелакрил е техника која ги опфаќа најпозитивните особености од двете техники со цел олеснување и забрзување на процесот за изработка на нокти.
Специјализирана обука за машки фризер/бербер
Научи од мајстори и почни кариера како фризер и бербер веднаш!
Специјализирана обука за маникир
Оспособувањето за МАНИКИР подразбира обука каде што кандидатот ќе стекне знаење и вештини за обработка на нокти и регии на нокти.
Специјализирана обука за колористика
За да се занимавате со фризерски занает на вистински начин не е доволно само да завршите обука за фризер, како што многумина мислат.
Специјализирана обука за естетичар за депилација
За време на обуката ќе научите што значи професионален однос кон клиенти, успешна и квалитетна комуникација, како да изградите добар имиџ на салонот и да остварите успешно работење.
Обука за фризер
Обуката за Женски Фризер опфаќа обука на учесниците за целосно изучување на фризерскиот занает, од основите на занимањето, обликување на коса, техники на фенирање, шишање, бојадисување како и правење фризури, се разбира тоа е само дел од знаењето и вештините кои ќе ги совлада секој слушател.
Обука за професионален шминкер
Програмата за професија „Шминкер” е насочена кон стручно оспособување на учесниците за самостојно извршување работни задачи- шминкање во козметички салон.
Обука за масер за козметичка масажа
Програмата „МАСЕР ЗА КОЗМЕТИЧКА МАСАЖА” е насочена кон стручно оспособување на учесниците за самостојно извршување работни задачи масер за тело во козметички салон.
Обука за мадеротерапија
Мадеротерапијата на тело е моментално најефикасната масажа за обликување на телото и отстранување на целулитот.
Обука за козметичар за нега на лице и тело
Обуката за Козметичар за нега на лице и тело се реализира по програма верификувана од Центарот за образование на возрасни и Министерството за образование на Северна Република Македонија Добиениот сертификат од оваа обука има статус на државна диплома.
Обука за јапонско исцртување на веѓи/microblading+пудер техника/сенчење
Досегашната техника за нанесување на трајна шминка на веѓите со исцртување на две тенки линии со апарат, веќе е надмината. Чекор напред е направен со т.н. јапонска техника за трајно исцртување на веѓи.