Project Description

Слатките отсекогаш биле на менијата на различни угостителски објекти што го прави ова занимање секогаш побарувана на пазарот на трудот.

Од одбраните намирници слаткарот прави и декорира разни слатки и често Ве наведува пред излогот во кој се изложени колачи и други слатки да поминете многу повеќе време во двоумење што да одберете.

Слаткарот треба да ги познава начините на изработка на традициоанлни слатки, но и да ги следи современите трендови во изработка на слатки и да ја прилагодува нивната изработка на денешниот вкус и побарувачката на потрошувачката.

Хигиената на работниот простор и свежината на намирници од кои се подготвуваат слатки се предуслов за квалитетна и успешна работа на слаткарот.

Дозволете на професионалци да се погрижат за Вас и да ви ја дадат потребната обука .

Направете го првиот чекор и пријавете се за оваа обука. Другото е наша грижа.

ЦЕС како дел од програмата Еразмус + спроведува стручни обуки и надвор од земјата, па така голем број кандидати кои поминале обука во ЦЕС имаат можност на посетат напредна обука за готвач, слатка, пекар и сл.во Европска држава како Италија, Португалија, Бугарија, Германија и.т.н  да добијат европски сертификат, да стекнат дополнителни напредни вештини и знаења за овие професии, да разменат интернационално искуство, и со тоа да бидат конкурентни на пазарот на труд и привлечни за работодавците.

Опис на програмата

Програмата  овозможува  работно  оспособување  за  Подготвувач на слаткарски производи-Слаткар и опфаќа стручно теоретски содржини  кои се реализираат во опремен/а училница/кабинет и се во функција на практичната обука која пак се изведува во опремена слаткарска работилница.

По успешното завршување на програмата учесникот ќе се стекне со знаење, вештини и компетенции  за самостојно подготвување на слаткарски производи. Учесникот ќе се оспособи:

 • да подготвува и организира сопствената  работа;
 • ракува  и правилно користи апарати, уреди, машини и инвентар во слаткарница;
 • користи стручна терминологија при работа; применува правила, прописи и НАССР систем за хигиено-техничка заштита при работа ;
 • класификува поделба и примена на продукти според потекло;
 • применува начини за подготвување производи од слатки теста кои се различни во процес на изработување;
 • подготвува десерти со различна техника и процес на работа;
 • приготвува кремови, полнила, преливи, глазури од различна област;
 • пече и филува пандишпан маси за  изработување торти, мињони, пасти; комбинира начини за подготовка на ситни колачи различни по состав, вкус и изглед; користи рецептури за подготовка на ладни и топли десерти;
 • применува рецептури на десерти со темперирана чоколада;
 • моделира, декорира и развива креативност при изработување на готови производи;
 • комуницира со клиенти и соработници;
 • работи во согласност со нормативи и прописи за заштита на работната средина и околина;
 • ги познава правата од работен однос и можностите за отворање и водење на сопствен бизнис;
 • развива работни, хигиенски навики, одговорност при работа во слаткарница и позитивни ставови кон  угостителската дејност.

По завршувањето на обуката учесниците полагаат завршен испит. Учесниците кои успешно ќе го положат завршниот испит се стекнуваат со сертификат за Подготвувач на слаткарски производи-СЛАТКАР по верифицирана програма.

СОДРЖИНА НА ОБУКАТА

 • МОДУЛ 1:  КАРАКТЕРИСТИКИ НА РАБОТАТА  ВО СЛАТКАРНИЦА  И ОРГАНИЗАЦИЈА НА РАБОТНОТО МЕСТО
 • МОДУЛ 2:  КЛАСИФИКАЦИЈА И ПОДГОТОВКА НА ПРОДУКТИТЕ  ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА СЛАТКАРСКИ ПРОИЗВОДИ
 • МОДУЛ 3:  ПРОИЗВОДСТВО НА  ДЕСЕРТИ
 • МОДУЛ 4:  ДЕКОРАЦИЈА НА ГОТОВИ ПРОИЗВОДИ
 • МОДУЛ 5:   ЗАШТИТА НА РАБОТНАТА И ЖИВОТНА СРЕДИНА, ДЕЛОВНО КОМУНИЦИРАЊЕ И БИЗНИС

ЗА КОГО Е НАМЕНЕТА

 • За лица кои би сакале да работат во рамките на некоја компанија како Подготвувач на слаткарски производи-СЛАТКАР;
 • За сите оние кои сакаат да се преквалификуваат за подобро и поисплатливо занимање;
 • За фирми кои сакаат да ги обучат своите вработени;
 • За вработени кои сакаат да стекнат дополнително знаење и да напредуваат во кариерата

ВРЕМЕ / ЛОКАЦИЈА

 • Почеток на обуката:  Веднаш по формирање на група.
 • Каде:   Во  просториите на Академија ЦЕС.

СЕРТИФИКАТ

СЕРТИФИКАТ

Кандидатите, кои успешно ќе го завршат курсот добиваат сертификат за стекнати знаења, вештини, способности и компетенции за професијата СЛАТКАР.

Сертификатот има статус на државна диплома – признаена во земјата и во странство.

Разлика помеѓу државен сертификат и сертификат од фирма

Со државен сертификат можеш:

 • Да се вработиш како квалификуван Подготвувач на слаткарски производи – Слаткар
 • Можеш да отвориш сопсвен бизнис со лиценциран признаен сертификат
 • Да учиш по програма одобена според сите државни образовни стандарди
 • Нема да те прогонуваат инспекции, бидејќи ќе имаш лиценца за работа

Со сертификат од фирма

 • Неможеш да се вработиш како Подготвувач на слаткарски производи – Слаткар – бидејќи немаш соодветна лиценца
 • Добиваш сертификат само со печат од фирмата
 • Неможеш да отвориш сопствен бизнис бидејки немаш соодветна лиценца
 • Учиш по програма која не е одобрена од институција туку од некој кој сам ја напишал и пред се не е верификувана од надлежни институции.
 • Ке имаш проблем со инспекција- бидејќи немаш лиценца за работа
 • Сето тоа ќе резултира со губење време и насочување на паричните средства на несоодветно место, а времето ни е најдрагоцено нешто

ПРИЈАВУВАЊЕ НА ОБУКАТА

Добиениот сертификат од оваа обука е признаен во земјата и во странство.

Контакт телефон –078 339 502  или  (02) 3232 510 

Академија ЦЕС како дел од програмата Еразмус + спроведува стручни обуки и надвор од
земјата, па така голем број кандидати кои поминале обука во Академија ЦЕС имаат
можност на посетат напредна обука за готвач, слаткар, пекар  и слично во европска
држава како Италија, Португалија, да добијат европски сертификат, да стекнат
дополнителни напредни вештини и знаења за професијата, да разменат
интернационално искуство, и со тоа да бидат конкурентни на пазарот на труд и привлечни
за конкуренцијата.

ГАЛЕРИЈА

Сподели ја обуката:

ОСТАНАТИ ОБУКИ

2022-05-26T15:05:24+02:00

Специјализирана обука за педикир

Факт е дека клиентите одат во козметички салони не само за да добијат најдобро негувано тело и лице, туку и затоа што имаат меѓусебен заеднички однос со својот козметичар кој е полн со разбирање и почит према нив и прави да се чувствуваат како звезди

2022-06-21T11:00:19+02:00

Специјализирана обука за најновата гел акрил техника & микс декоративни техники за цртање со акрилни бои

Гелакрил е техника која ги опфаќа најпозитивните особености од двете техники со цел олеснување и забрзување на процесот за изработка на нокти.

2022-06-21T11:05:02+02:00

Специјализирана обука за естетичар за депилација

За време на обуката ќе научите што значи професионален однос кон клиенти, успешна и квалитетна комуникација, како да изградите добар имиџ на салонот и да остварите успешно работење.

2022-06-21T10:57:55+02:00

Обука за фризер

Обуката за Женски Фризер опфаќа обука на учесниците за целосно изучување на фризерскиот занает, од основите на занимањето, обликување на коса, техники на фенирање, шишање, бојадисување како и правење фризури, се разбира тоа е само дел од знаењето и вештините кои ќе ги совлада секој слушател.

2022-06-21T11:05:20+02:00

Обука за козметичар за нега на лице и тело

Обуката за Козметичар за нега на лице и тело се реализира по програма верификувана од Центарот за образование на возрасни и Министерството за образование на Северна Република Македонија Добиениот сертификат од оваа обука има статус на државна диплома.

2022-06-21T11:08:38+02:00

Обука за јапонско исцртување на веѓи/microblading+пудер техника/сенчење

Досегашната техника за нанесување на трајна шминка на веѓите со исцртување на две тенки линии со апарат, веќе е надмината. Чекор напред е направен со т.н. јапонска техника за трајно исцртување на веѓи.